Fördelarna med att använda solceller

I samband med att tekniken går framåt hittar människan nya alternativ för att utvinna energi. Ett av de mer miljövänliga alternativen är solceller. Är du själv nyfiken och skulle vilja testa solceller till din egen bostad?

Hur fungerar solceller?

När solcellerna, som är gjorda av ett halvledarmaterial blir träffade av solljus skapar detta en elektrisk spänning mellan cellens fram och baksida. Därefter kan de bli sammankopplade med en elkabel, vilket skapar en elektrisk ström. Strömmen blir sedan skickad till elcentralen i huset och därpå till dina eluttag.

Varför är solceller bra?

Solpaneler är kända för att vara ett miljövänligt alternativ. Det beror främst på att solens energi är förnybar, alltså kan den inte ta slut. Dessutom är den långvarigt hållbar, med tanke på att den inte ger några utsläpp. Den miljöpåverkan som solceller faktiskt har sker främst under tillverkningen och transporten, men den miljövänliga energin från solen kompenserar för dessa utsläpp inom cirka tre år.

Ännu en fördel med solceller är att de inte heller kräver särskilt mycket underhåll, men trots det kan de hålla i flera årtionden. Du behöver exempelvis inte rengöra eller kratta dina solceller, på grund av det hala material de är tillverkade av. På lång sikt är de dessutom snällare mot plånboken!