Asfaltera egen väg

Många drömmer om att flytta ut på landet. Det kan bidra till att trafiken på de små vägarna ökar. Grusvägar som är hårt trafikerade blir farliga att köra på. Dessutom blir bilarna mycket smutsigare på en grusväg som dammar. Det krävs mycket arbete för att underhålla grusvägar och det blir väldigt kostsamt. Om inte din kommun vill betala finns möjligheten att göra som invånarna gjorde i Kävlinge kommun då de tog saken i egna händer.

Vägarbete

Att tänka på innan du asfalterar

Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för just den vägen som du ska asfaltera innan du påbörjar arbetet. Till exempel behöver du veta om det finns fler som äger vägen eller om det existerar ett officialservitut. Det sistnämnda innebär att du som ägare endast har rätt att använda vägen. För att läsa mer om hur de gjorde i Kävlinge kan du läsa mer på Sydsvenskans hemsida. På grund av att befolkningen i området ökade bestämde de sig för att asfaltera vägen, dels för att förbättra säkerheten, men även för att underlätta underhållsarbetet.

Det första du ska göra är att fråga om kommunen kan hjälpa dig samt att undersöka om det finns en vägförening du kan ta hjälp av.

Börja asfaltera

För att du ska kunna asfaltera din egen väg behöver du bland annat en asfaltsfräs. Det gäller inte minst om du har gammal asfalt som du måste ta bort.

Du kopplar ihop asfaltsfräsen till en grävmaskin och du får även ett återvinningsmaterial av hög kvalitet och drar därmed in på onödiga kostnader. Med hjälp av asfaltsfräsen får du en plan och stabil yta att lägga ny asfalt på. På amas.se hittar du asfaltfräsar och där har du ävenmöjlighet att hyra deras produkter vilket är bra eftersom du antagligen inte har något behov av att äga en asfaltsfräs.