Bli lastbilschaufför

Den som är intresserad av att utbilda sig till lastbilschaufför har ofta redan ett intresse för fordon och det är ett bra ställe att börja på. I den här artikeln får du veta lite mer om hur detta går till och om de olika klasser av körkort som finns.

1064186-man-driving

Lastbilschaufför

Ett sätt att utbilda sig till yrkeschaufför är att gå en av de utbildningar som Yrkesvux har tillgängliga. Det finns visserligen skillnader mellan dessa olika utbildningar men syftet är fortfarande att man ska kunna köra upp för körkortsbehörigheterna C eller CE (mer om dessa nedan) och även ge en grundläggande kompetens för att kunna köra godstransporter.

Yrkesvuxutbildningen är kostnadsfri men de som går den måste själv lägga ut pengar för läromedel och skyddskläder. Går man en sådan utbildning kan man söka studiemedel via CSN. Utbildningen är normalt sett 600 poäng, det motsvarar 30 veckors heltidsstudier. De förkunskaper som krävs kan variera men det inkluderar oftast grundskola med godkänt i följande ämnen: svenska, engelska, matematik. Man behöver även ett svenskt körkort med behörighet B.

I Sverige finns det 11 olika sorters körkortsbehörigheter, men vad gäller lastbilar är det huvudsakligen de 2 följande man talar om:

  • C1 och C1E – behörighet för medeltung lastbil
  • C och CE – behörighet för tung lastbil

För mer om dessa typer kan man gå till körkortsportalen.

När man har både körkortsbehörighet och kompetensen som krävs är det många som väljer att köpa sin egen lastbil. Det största hindret här är naturligtvis priset. Som tur är kan man faktiskt hitta begagnade lastbilar genom försäljare som DAF Sweden. Detta är ett mycket bra alternativ för de som vill köpa sin första lastbil, då ge gås igenom grundligt innan de läggs ut till försäljning. Det är mycket betryggande, något som alla lastbilschaufförer lätt skulle hålla med om.