Hur du lägger marksten

Att lägga marksten är ett smidigt och relativt enkelt sätt att piffa upp din bostad och trädgård. Det är trevligt och fint på sommaren och medför även praktiska fördelar.

marksten

Det är lätt att förutsätta att du behöver hjälp av ett proffs för att lägga marksten då du vill ha ett snyggt resultat. Men detta stämmer inte alls, det går alldeles utmärkt att anordna själv så länge du vet hur du gör. Till att börja med bör du införskaffa dig den sten du vill använda dig av. Det finns många olika alternativ att välja mellan när du ska lägga marksten. Därefter bör du mäta ut och markera den yta som ska stenläggas. Stenbeläggningar bör i regel ha en lutning på cirka 2 cm per meter vilket du måste ha i åtanke innan urgrävning.

Påbörja urgrävning om 25 – 35 cm, beroende på om det gäller en garageuppfart som kommer belastas av fordon eller ej. Nu har du gjort utrymme för ett dränerande bärlager. Placera en fiberduk i botten av denna urgrävning och häll på ett lager av samkross som har en kornstorlek mellan 0 – 18 mm vid normal belastning. Det du behöver göra nu är att packa lagret väl med en så kallad vibratorplatta. Placera därefter ett lager sättsand. Packa återigen ytan med hjälp av vibratorplattan. Efter detta kan du börja placera stenarna enligt önskat mönster på området. Se till att använda ett vattenpass för att kontrollera att lutningen stämmer. Placera stenarna med cirka 3 mm mellanrum. När du har placerat stenar på den huvudsakliga ytan och dess centrum kan du börja kapa stenar för anpassning mot kanterna. Använd vinkelslip och kapskiva eller bryt stenarna med en stenklipp. När du har placerat alla stenar utefter tycke och smak ska du återigen lägga fogsand (samkross). Sopa den över hela ytan för att fylla mellanrummen mellan stenarna.

Om du vill säkerställa en lång livslängd ska du repetera processen med fogsanden 1 – 2 gånger per år.