Körkort för lastbil

Många känner nog till att man för att få köra lastbil måste ha så kallat lastbilskort, men vad innebär detta i praktiken? Det tänkte vi titta lite närmare på här och även försöka reda ut de olika begreppen.

7147593-forwarder-or-truck-driver-in-drivers-cap

Körkort för lastbil benämns som behörighet C och för att kunna ta ett sådant krävs dels att man fyllt 18 år, dels att man sedan tidigare innehar körkort med behörighet B, det vill säga körkort för personbil.

När man tar lastbilskort får man framföra fordon med en totalvikt på mer än 3 500 kg och däröver. Dessutom får man även ha en tillkopplad släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg.

Vill man kunna köra långtradare med stort släp tillkopplat krävs att man tar något som heter CE-körkort, vilket innebär att man får rätt att framföra fordon med tillkopplat släp utan viktbegränsning. När man tar CE-kort får man också behörighet att köra så kallad lastväxlare.

Vill man ta lastbilskort kan man precis som med bilkörkort göra detta på en trafikskola. Dock är det inte alla trafikskolor som erbjuder sina kunder att ta C-körkort så det gäller att hitta en som gör det. Ett annat alternativ om man vill arbeta med att köra lastbil kan vara att gå en yrkesutbildning för tung trafik.