Olja behövs till alla fordon

Oavsett om du har en personbil, lastbil, motorcykel, grävmaskin eller traktor behöver du då och då fylla på oljan.

Motoroljan har alltså inget med fordonets primära drivmedel att göra – du behöver dels tanka din maskin med bränsle för att driva motorn framåt, dels fylla på med motoroljan för att motorn ska fungera som den ska.

Oljans olika funktioner

Oljan har flera olika funktioner, där en av de viktigaste är att den låter motorn fungera på ett friktionsfritt sätt vilket gör att livslängden ökar. En annan viktig funktion som oljan fyller är att renar motorn och tar bort alla avfallsämnen som skapas av en förbränningsmotor. Det är anledningen till att oljan kan skifta ton och bli mörkare på grund av alla ämnen som har samlats i den. Därför bör du inte bara fylla på oljan när den är slut utan du kan också behöva byta den för att se till att oljan alltid är ny och fräsch. Med hjälp av en oljesticka kan du se hur mycket olja som är kvar – och de flesta bilar varnar dessutom med en signal på instrumentbrädan om oljan skulle behöva fyllas på.

Oljefilter behöver också bytas

Den oljan som är rätt för dig beror på vilken typ av fordon du har, så se till att hitta rätt. Om du vill ha ett stort utbud att välja på kan du kolla på Mekonline, där du hittar alla nödvändiga oljor. De har också oljefilter, vilket är en viktig detalj i en motor som inte får glömmas bort. Eftersom oljan samlar upp så mycket smuts och avfallsämnen krävs det att det finns en reningsprocess som plockar bort de partiklar i motoroljan som inte behövs. Det gör att ett oljefilter behöver bytas med jämna mellanrum eftersom det annars riskerar att bli alltför smutsigt.