Rätt däck till bilen

En av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till bilar är att man har rätt däck på hjulen. Här kommer några tips och råd när det kommer till däck och hur man gör för att de ska hålla längre.

Först och främst är det viktigt att man har rätt så kallat mönsterdjup, något som dessutom är reglerat i lag. Under sommartid ska däcken ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, dock är det rekommenderat med ett mönsterdjup på minst 3 mm för att få bra grepp i vägbanan.

Mellan 1 december och 31 mars är det enligt lag obligatoriskt att ha vinterdäck om vinterväglag råder. Godkända vinterdäck skall vara märkta M+S, vilket står för ”mud and snow”, samt ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, dock rekommenderas ett mönsterdjup på minst 5 mm för ett bra grepp på vägen.

Förutom rätt mönsterdjup är det också viktigt att se till att man har rätt lufttryck i däcken eftersom detta påverkar dels körprestanda, dels bränsleförbrukning. Väljer man dessutom däck som är energieffektiva kan detta faktiskt minska bränsleförbrukningen med upp till 10 procent.

Det kan också vara väl värt att tänka på vart man kör med sin bil eftersom underlaget påverkar hur däcken slits. Något som sliter lite extra på däcken är körning på grusväg. Ett tips om man bor på ett sådant sätt att man måste köra på grusväg kan vara att asfaltera vägen på egen hand, något som faktiskt är fullt möjligt.