Skruva själv del 1 – bromsbelägg

Eftersom vi älskar motorer och maskiner kommer här ett första inlägg om att skruva själv, där vi tänkte lägga fokus på bromsbeläggen. Just bromsbeläggen är en del på bilen som slits flitigt och som behöver ses över och eventuellt bytas med jämna mellanrum.

Meka själv

Handla hem rätt reservdel

För att byta bromsbelägg är det några saker du behöver. Det första är själva bromsbeläggen. Vårt tips idag är att beställa de bildelar du behöver online. Dagens webbshoppar som säljer biltillbehör har blivit mycket smidiga att använda och du kan online hitta de flesta delar du behöver till din bil, till ett bättre pris än om du besöker en fysisk butik. Ett tips är att välja en shop som har den servicen att du kan knappa in bilens registreringsnummer. På så sätt får du upp rätt delar som passar just ditt bilmärke och årsmodell. Riktigt smidigt. En sajt vi använder oss av ofta är mekanika.se. Hos dem hittar du bildelar till de flesta märken och årsmodeller och de erbjuder smidiga och snabba leveranser. Är det just bromsbelägg du behöver ser du ett exempel på deras sida med bromsar till Volvo här.

Palla upp bilen

När väl reservdelarna är hemma är det bara att sätta igång. Till att börja med måste bilen pallas upp. Detta gör du enklast genom att använda dig av en domkraft att höja upp bilen med samt ett par pallbockar att lägga under. Var noga när du pallar upp bilen så du kan skruva säkert.

Loss ok och belägg

När bilen är stadigt uppallat skruvar du loss hjulet. Efter det lossar du bromsoket genom att skruva loss bultarna. Fäll ut bromsoket och låt det ej hänga fritt i bromsslangen, den kan då lätt gå sönder. När oket är loss lossar du och tar bort de gamla bromsbeläggen. Kom ihåg att även kolla så att dammskydden är hela.

Montera bromsbeläggen

När de gamla beläggen är borta kan du montera de nya. Smörj gärna in beläggens kanter och baksida med kopparpasta. Se till så att inte kopparpastan kommer på friktionsmaterialet. När beläggen är på plats skruvar du tillbaka bromsoken och sätter tillbaka däcket igen.

Kom ihåg att prova bromsarna så att de funkar som de ska innan du börjar använda bilen igen.

Känner du dig osäker på de olika momenten är ett tips att kolla på youtube.com och söka på ”byta bromsbelägg”, det kommer då upp många användbara filmer som visar steg för steg hur du byter.